Kávéreceptek

Melange

Hozzávalók: kávé,tej. Az igazi melange elkészítéséhez szükség van egy tejhabosítóra. A kicsi, elemes nem túl jó, mert nem lesz tőle kemény a hab. A melange elkészítésénél a sorrendre és a hőmérsékletre kell figyelni. Ettől lesz szép réteges. Először habosíts fel 1 dl tejet, majd főzz egy erős kávét. Átlátszó, tűzálló pohárba tölts hideg tejet, majd kanalazd rá a tejhabot. Ezután a tűzforró kávét öntsd bele nagyon óvatosan, a pohár széléhez közel. Ha jól csináltad, akkor háromrétegű kávét kaptál.

Bécsi kávé

Hozzávalók: kávé,csokoládéöntet ,tej ,tejszín. Ha szeretnél saját csokiöntetet, akkor olvassz fel vízfürdő felett étcsokoládét, és keverj hozzá tejszínt olyan mennyiségben, hogy folyós legyen. A bécsi kávé voltaképpen egyszerű. Kávé csokiöntettel. Először tedd a közepes méretű csésze aljára a csokiöntetet, majd öntsd rá a kávét és egy kis tejet. A tetejére pedig tegyél tejszínhabot, és ültess rá egy szem kávét vagy kávébabot mintázó csokit. Ha lehet, szifonból nyomd a habot, de semmi esetre se használj hidrogénezett növényi zsírból készült tejszínutánzatot! Kevés fahéj a tetejére.

Szerelem kávé

Hozzávalók:kávé,tej,tejszínhab,méz,mandulaforgács.Főzz egy jó kávét, és átlátszó pohárba töltsd egy kis tejjel. A tetejére fújj tejszínhabot, és erre csorgass mézet. Koronázd meg az egészet mandulával.

Tejeskávé máshogy

Hozzávalók: kávé,sűrített tej,tejszínhab. Főzd le a kávét. Egy átlátszó pohár aljára nyomj sűrített tejet, nem kell fukarkodni vele, majd óvatosan öntsd rá a kávét. A tetejére jön a tejszínhab, amire tegyél egy leheletnyi őrölt fahéjat.

Ír kávé

Hozzávalók: kávé, 4 cl ír whiskey,kevés tejszín. Egy talpas, átlátszó pohárba öntsd a kávét, add hozzá a whiskey-t. A tejszínt épphogy verd fel, ne legyen kemény hab. Ezt kanalazd a tetejére. Lányok Bailey s - zel is ihatják. Tejeskávé máshogy Hozzávalók: kávé ,sűrített tej ,tejszínhab. Főzd le a kávét. Egy átlátszó pohár aljára nyomj sűrített tejet, nem kell fukarkodni vele, majd óvatosan öntsd rá a kávét. A tetejére jön a tejszínhab, amire tegyél egy leheletnyi őrölt fahéjat.

Borgia kávé

Az erősre főzött presszókávét keverjük össze egyenlő arányban forró csokoládéval (nem kakaóval), atetejére pedig tegyünk tejszínhabot.

Karibi kávé

Az erős kávét tej helyett kókusztejjel öntsük fel, és bőven adagoljunk hozzá cukrot. A tetejét díszítsük tejszínhabbal és kókuszreszelékkel.

Mocha

Keverjünk össze egy csészényi kávét, félcsészényi kakaót, kétcsészényi tejet és ízlés szerinti cukrot egy edényben, és folyamatos kevergetés mellett lassan forraljuk fel. Vegyük le a tűzről és keverjünk bele 1-2 kávéskanálnyi vaníliaaromát. Hasonlóan finom eredményt kapunk, ha kihagyjuk a vaníliaaromát, és cukor helyett vaníliás cukorral édesítjük az italunkat.

Fűszeres kávé

Az őrölt kávét keverjük össze illatos fűszerekkel és így főzzük meg. Választhatunk őrölt fahéjat, szegfűszeget, vagy akár szerecsendiót. Egy kávéfőzőnyi (nagyjából 3-4 teáskanál) kávéhoz negyed kávéskanálnyi fűszer adjunk. Ha filteres kávéfőzőnk van, akkor keverni sem kell, egyszerűen tegyünk két szem egész szegfűszeget vagy egy darabka egész fahéjat a filterbe, a kávé mellé.

Mediterrán kávé

Keverjünk össze néhány szem ánizsmagot és egész szegfűszeget egy darabka egész fahéjjal. Az eredeti recept szerint kössük a fűszereket muszlinkendőbe, vagy törjük durvára őket egy mozsárban. A kávét és a fűszereket tegyük ízlés szerinti mennyiségű cukorral egy edénybe és forraljuk össze. Öntsük csészékbe (aki nem a muszlinkendős megoldást választja, használjon kis lyukú teaszűrőt), tegyünk a tetejére tejszínhabot és reszeljünk rá kevés citrom , vagy narancshéjat.

Kávé-grog

Alaposan mossunk meg egy citromot és egy narancsot, hámozzuk meg őket és a héjukból egy-egy darabot tegyünk egy csészébe. Keverjünk össze egy teáskanál puha vajat egy fél-fél kávéskanálnyi őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel, valamint egy csipetnyi őrölt szerecsendióval. A megfőzött kávéhoz adjunk bőségesen barna cukrot és tejszínt, majd keverjük össze a fűszeres vajjal. Ezt a krémes italt öntsük rá a citrom- és narancshéjra.

createdby:SeriousWorks